Asfalt Ölçümü Nasıl Yapılır

Üst yapı malzemesi olarak kullanılan asfalt ölçümü nasıl yapılır sorusunun cevabı ile birlikte asfalt hakkındaki tüm detaylar yazımızın içeriğinde bulunmakta.

Asfalt Üretimi

Asfalt mineral, iri ve ince agrega ile yapılan ve yapışkan özelliği bulunan bağlayıcı karışımdır. Asfalt ölçümü nasıl yapılır; ham petrolün doğal çökmesi ile ya da rafinerilerde damıtılması yoluyla elde edilen hidrokarbon bileşimli katı ya da sıvı halde kullanılabilen maddedir.

Asfalt üretim tesislerinde uygun agrega temini ile farklı metotlar kullanılarak yapılır. Kullanılacak olan alana en kısa mesafede üretimin yapılması işlemlerin hızlı şekilde sonuçlandırılması açısından önemlidir.

  • Sıcak karışım asfalt.
  • Soğuk asfalt.
  • Sathi kaplama şeklinde 3 farklı sınıfta incelenir.

Asfalt üretim tesisleri çalışma prensibine göre batch tip ve drum mix olmak üzere iki tiptir ve sabit ya da mobil olarak üretim yapılır. Yüksek kalitede ve maksimum esneklikte üretim yapmasından dolayı tüm dünyada en yaygın olarak kullanılan asfalt tesisi batch tip asfalt tesisleridir.

Üretim miktarı yüksek olduğundan dolayı kullanılan drum mix asfalt tesisinde döner kurutucudan geçerken agregaya bitime yakın bölgede katkı maddeleri ve bitüm ilave edilir. Asfalt üretim tesisleri şu ünitelerden oluşur;

  • Soğuk agrega besleme ünitesi.
  • Taşıma bantları.
  • Elek ve sıcak agrega bunkeri.
  • Karıştırıcı.
  • Toz kontrol sistemi.
  • Bitüm sistemi.

Asfalt Test Süreçleri

Asfalt Test Süreçleri

Asfalt Test Süreçleri

Otoban, karayolu ve havaalanı gibi birçok farklı alanda kullanılan asfalt uzun süreli yer edinebilmesi açısından kalite standartlarına uygun olmalıdır. Bu aşamada asfalt ölçümü nasıl yapılır sorusunun cevabı önem kazanır. Asfaltın ölçülmesi test cihazları ile gerçekleştirilir.

Cihazların süreci işlevine göre farklılık gösterir ve kullanımları belli aşamalara dayanır. Öncelikli olarak asfalttan alınan numune ile ölçümlere başlanır. Numunenin mutlaka taze üretim olmasına özen gösterilmelidir. Alınan numune teste istenen sonucun alınması şarttır.

Cihazın bulunduğu alana numune yerleştirildikten sonra direkt olarak sonuçlar ele alınır ve incelenir. Yapılan analizin ardından asfaltın kalite standartlarına uygunluğu ortaya çıkar.

Asfalt cihazları bilgi birikimine sahip olanlar tarafından kullanıldığı gibi yorumlama konusunda da yine aynı bilgiye sahip olan kişiler tarafından yapılması istenen sonuçların sağlıklı oluşmasında etkilidir.

Asfalt Test Cihazları

Asfalt test cihazları ebatına, boyutuna, işlevine ve bulunduğu alana göre farklılık gösterir. Asfalt ölçümü nasıl yapılır anlayabilmek açısından test cihazları nelerdir öğrenmek doğru olur. Asfalt test sürecinde kullanılan cihazlar şunlardır;

Asfalt Ölçümü Nedenleri

Asfalt ölçümlerinde her numunede işlev farklıdır ve tek bir cihaz ile sonuç elde edilmez bu yüzden farklı cihazların sonuçları ortak noktada buluşturulur ve asfalt kalite standartlarına uygunluğu belirlenir. Asfalt ölçümü nasıl yapılır sorusu ile birlikte neden yapılır sorusunun cevabı da son derece büyük bir öneme sahiptir.

Asfaltın yumuşama ve direnç noktasını ortaya çıkarılmasında test yapılması gereklidir. Ayrıca kaliteli performans izlemesi, yol düzgünlüğü ve yapışması gibi durumlarda asfaltın kalitesi önem kazanır.

Hem kimyasal hem mekanik hem de fiziksel özellikleri açısından kalite standartlarına uygunluğunun kabul edilebilmesi için asfalt ölçümünün mutlaka yapılması gerekir. Yapılan deneylerin ardından asfaltın duruşu ve araçlara yapışmaması gibi tüm detaylar net şekilde ortaya konulur.

Hangi alanda kullanılacak olursa olsun asfaltın testlerden geçmesi kesinlikle gerekir böylelikle yol üzerindeki dayanıklılığı elde edilen sonuçlar ile kanıtlanır.

Asfalt Test Cihazlarının Özellikleri

Asfaltın hem yollarda hem de kullanıldığı alanlarda dayanıklı şekilde kalmasını sağlayabilmek adına çeşitli testler ve deneyler yapılır. Bu noktada mühendislik alanı önemli bir role sahiptir. Asfalt ölçümü nasıl yapılır mühendislik alanını ilgilendiren bir konudur.

Test cihazları kullanıldığı alana göre asfaltın kalitesini ve dayanıklılığını belirlemeye yardımcı olur. Her cihazın kendine göre bir işlevi ve özelliği vardır genel özellikleri kalite standartlarına uygunluğun belirlenmesinde etkili olmalarıdır.

Asfalt yapımında kullanılan malzemenin alana uygunluğu ile birlikte hangi malzemelerin kullanıldığı gibi tüm detaylar cihazların yardımı ile kolaylıkla öğrenilir. Ürünün dayanıklı yapıda olması ya da malzemenin eksik kullanılması gibi durumlar yine asfalt test cihazları kullanılarak yapılan deneyler sonucu net şekilde ortaya çıkar.

Zemin Test Cihazları

Test Otomasyon Sistemleri