Beton Ölçümü Nasıl Yapılır

Yapıların tamamında kullanılan önemli malzemelerden biri olan beton ölçümü nasıl yapılır özellikle sektör temsilcileri açısından bilinmesi gereken bir konudur.

Beton Test Çekici

Beton Test Çekici

Schmidt prensibine göre çalışan beton test çekici inşaat ve yapı sektörü dışında birçok endüstride kullanılır. Beton ölçümü nasıl yapılır sorusunu cevaplayabilmek için öncelikli olarak bilinmesi gereken testin her zaman 2207 J darbe enerjisiyle gerçekleştirildiğidir.

Betonun sertliği ya da basınç dayanımı kg/cm2 ya da N/mm2 ölçüsü şeklinde belirtilir, betonun kalitesi basınç dayanımı ile belirlendiğinden dolayı hem yapısal davranışı hem de dayanıklılığını ölçmek için önemlidir.

Beton test çekici ile sınıflandırma son derece doğru ve kolay şekilde gerçekleştirilir. Betondan yapılan yapıların dayanıklılığını ve yapısal davranışını ölçen basınç dayanımı harf ve sayı dizisi tarafından belirlenmektedir.

Beton Sıkılaştırılması

Beton Sıkılaştırılması

Taze beton üzerinde birçok farklı deney uygulanır bunlardan bir tanesi de sıkılaştırılmada verilen tepkiyi ölçmek için kullanılan testtir. Beton ölçümü nasıl yapılır; özel olarak geliştirilen ve tasarlanan sıkılaştırılabilme kovası ile güvenilir sonuçlar alınır.

Islak beton kullanımından önce birçok farklı testte tabii tutulur ve böylelikle ne kadar sıkılaştırılabildiği anlaşılır. Betonun sıkılaştırılabilme deneyi dayanıklı, sağlam ve sorunsuz bir beton elde etmek için önemlidir.

Betonun kalitesini doğru ve güvenilir şekilde göstermesi açısından birçok farklı özelliğe sahip olan sıkıştırabilme kovası hem kullanımı hem de avantajları ile tercih edilir. Sıkılaştırılabilme kovasının özellikleri şunlardır;

  • Genişlik ve derinlik aynı ölçülere sahiptir.
  • Kolay kullanılır ve hafiftir.
  • Portatif olduğundan dolayı testin yapılacağı alanda kullanılabilir.
  • Tüm arazi şartlarına uyum sağlar.
  • Taze beton kıvamı hakkında güvenilir bilgiler verir.
  • Türkiye’deki geçerli standartlara göre dizayn edilir.
  • Uzun yıllar başarılı test yapılmasına imkan sağlar.

Otomatik Vikat Cihazı

Yapılarda ve inşaatlarda kullanılan çimentonun kalitesine ait bilgileri otomatik vikat cihazı sayesinde öğrenmek mümkün. Çimentonun katılaşma süresi anlamına geldiğinden dolayı kaliteye dair bilgi alınırken ilk dikkat edilmesi gereken priz süresidir.

Çimento harcının ne zaman sertleştiği incelenmeli ve genel standartlara uygunluğu test edilmelidir. Beton ölçümü nasıl yapılır anlayabilmek açısından otomatik vikat cihazının nasıl kullanıldığı konusu hakkında da bilgi sahibi olmak gerekir.

Cihaz sorunsuz bir donanıma sahipken aynı zamanda kullanım kolaylığı ile sonucun kısa sürede çıkmasını sağlar. Çimentonun güvenilirliği hakkında yapılan incelemede birkaç cihazları önemlidir.

Çünkü sonuçlarda yanılma payı yok denecek kadar azdır sonuçlar bu yüzden güven vericidir. Bir binanın ya da yapının sağlam ve güvenilir olabilmesi adına kullanılan çimentonun kalitesi mutlaka incelenmesi gereken detaylar içerisinde yer alır.

Kaliteli Ölçüm Adımları

Kaliteli ölçüm adımlarının gerçekleşebilmesi için büzülme deney seti kullanılır. Beton ölçümü nasıl yapılır sorusunu cevaplandırmadan önce büzülme deney seti hakkında bazı bilgiler paylaşmak gerekir.

Deney seti beton prizmaların boyutlarında oluşan değişimlerin hesaplanması için kullanılır. Setteki ana prensip otoklav metodu olarak tanımlanır. Betonun hızlandırılmış genleşme adımında uğrayacağı boy değişimine ait bilgileri almak için kullanılır.

Genleşme katsayısı başta olmak üzere birçok adımlar deney seti ile sorunsuz şekilde tamamlanır. Ulusal ve uluslararası standartlara uygun ölçümleme yapılabilmesi adına gerekli olan büzülme deney seti dikkat çeken çalışma prensibine sahiptir.

Binaların ya da beton yapıların inşasında ısı değişimlerinden tüm şartların değişimine kadar her alanda değişim katsayısı incelenir. Bu sayede teknik ölçümler anlamında sorun çıkarmayan ve dayanıklı beton ürün tasarımı gerçekleştirilir.

Betonun İşlevselliğini Ölçme

Betonun hem kalitesinin hem de işlevselliğinin ölçülebilmesi için birden fazla test uygulanır. Bu testler içerisinde akışkanlığa ait sonuçları elde etmek için L kutusu kullanılır. Beton ölçümü nasıl yapılır sorusu ile birlikte L kutusunun ne işe yaradığı da mutlaka bilinmelidir.

Akışkanlık testi herhangi bir müdahaleyi bağlı olmadan betonun kendi yapısından kaynaklı şekilde üzerinde gerçekleştirilen testtir. Yapılan testte geçme yeterliliği ölçülürken birçok aparat kullanılır ve bu aparatlar kutu içerisinde yer alır.

Betondaki kaliteyi ortaya koyan önüne çıkan engelleri geride bırakması ve akma özelliğini kaybetmeden donatı çubuklarının arasındaki dar açıklıklara yerleşebilmesidir. L kutusu sayesinde doldurma kabiliyeti öğrenilir.

Aynı zamanda geçiş yeteneği ile ilgili bilgiye ulaşılırken ayrılma direnci ölçülür. Tüm bu aşamaların ardından meydana çıkan değerlendirme beton hakkında net bir sonuç almayı mümkün hale getirir.