Çimento Ölçümü Nasıl Yapılır

Kalker ve kil karışımı olan demir ile birlikte doğru kullanıldığında sağlam dayanıklı ve modern yapıların oluşmasını sağlayan çimento ölçümü nasıl yapılır?

Çimento Çeşitleri

Çimento alkalin ve hidrolik olmak üzere iki farklı temel bileşenden oluşur. Bileşenlerin bir araya gelmesi için su kullanılması gerekir ama çimentonun bağlanma miktarını belirleyen su değil hidrolik ögelerdir.

Çimentoyu oluşturan kalker taşları ve kil öncelikli olarak yüksek dereceli fırınlarda ısıl işlem görür. Ardından toz haline getirilerek makineler kullanılır ve öğütülür. Su ile karıştırıldığında kullanıma hazır hale gelen çimento kaybedilen her sürede kurur ve kalitesini yitirir.

Bu yüzden uzun mesafeyi taşınırken çimento araçlarında hidrolik malzeme ve su oranı ayarlanır. İnşaat sektöründe kullanılan çimento çeşitleri ortalama 10 saat içerisinde donar ancak garanti sonuç için 2 gün beklemek gerekir. Çimento ölçümü nasıl yapılır sorusuna cevap arayanlar için çimento çeşitlerini şu şekilde sıralamak söz konusudur;

  • Türkiye’de kullanılan porland çimentosu.
  • Tıraslı çimentolar.
  • Katkılı çimentolar.
  • Cüruf çimentosu.
  • Süper sülfat çimentosu.
  • Sülfata dayanıklı çimento.

Çimento Üretim Aşaması

Çimento Üretim Aşaması

Çimento Üretim Aşaması

Çimentoyu oluşturan maddeler içerisinde yer alan kil %90 civarında ihtiva ederken kalker de %90 civarındadır. Bunların dışında aynı zamanda içeriğinde kalsiyum, alüminyum, demir ve silisyum oksitlerde bulunur. Çimento ölçümü nasıl yapılır öğrenmek isteyenler açısından üretim aşaması maddeler halinde şu şekilde sıralanır;

  • Üretim için kullanılacak olan kalker ve kil analiz edilir ve miktarları belirlenir.
  • Belirlenen oranlarda karıştırılan kil ile kalker öğütülür ve homojen karışım kıvamına getirilir.
  • Karışım 1400 ila 1500 derecede pişirilir ve soğutucuya gönderilir.
  • Alçı taşı öğütülerek klinkere katılır ve bağlayıcı özellik kazandırılır.
  • Üretimi gerçekleştirilen çimento silolarda bekletilir.
  • Kararlı hale geldikten sonra paketlenerek satışa sunulur.

Çimento Üretim Yöntemleri

Çimento üretiminde yaş ya da kuru olmak üzere iki farklı yöntem uygulanır. Çimento ölçümü nasıl yapılır; çimentonun üretiminde kullanılan yaş sistem ile öncelikli olarak kullanılan kir ve kalkere belli oranda su ilave edilir ve öğütüm yapılır. Çamur haline gelen karışım fırında pişirildikten sonra kullanıma hazır hale getirilir.

Ekonomik bir yöntem olmadığından dolayı yaş sistem çok fazla tercih edilmez. Kuru sistem ile üretilen çimentoda fırında pişirilen hammadde kuru ve toz halindedir. Farin adı verilen değirmende öğütülen ham maddeyi fırından çıkan gaz ile kurutulur.

Çimento Ölçümünde Kullanılan Cihazlar

Çimento Ölçümünde Kullanılan Cihazlar

Çimento Ölçümünde Kullanılan Cihazlar

Yapılarda kullanılacak çimentonun kalitesi ile ilgili bilgi almak için kullanılan cihaz otomatik vikat cihazıdır. Kalite hakkında bilgi alırken en önemli kıstas priz süresidir çünkü katılaşma süresini anlamına gelir.

Çimento ölçümü nasıl yapılır; otomatik vikat cihazı sayesinde çimentonun elastikiyetini kaybettiğin zaman ile kalıcı formunu aldığı zaman belirlenir. Ayrıca harcın ne zaman sertleştiği de yapılan incelemeler sonucu ortaya çıkarken genel standartlara uygunluğu test edilir. Otomatik vikat cihazı ile yapılan ölçümlerde şu adımları izlenir;

  • Cihazda 0.1 mm ölçüsünde iğne vardır.
  • İğne cihaza yerleştirildikten sonra numuneye serbest şekilde düşer.
  • Sertleşmeye başladığında iğnenin bulunduğu derinlikte azalma olur.
  • Hassas ölçüm sistemi ile zaman aralığı incelenir.
  • Sertleşme bölümünde sorun yaşanması su oranının fazlalığını ya da etkin maddenin harekete geçme konusunda aksaklığa neden olduğu anlaşılır.
  • Yapılan test sonucu onaylanmayan numuneler tekrar harç oranlarına dikkat edilerek oluşturulur.
  • Özellikle sahada kullanılan çimentonun güvenilirliğini için vikat cihazları önemlidir.

Blaine Cihazı

Çimento karışımındaki materyalinin inceliğini belirlemeyi sağlayan blaine cihazıdır. Çimento ölçümü nasıl yapılır; kullanılan cihaz ile tanecik büyüklüğü ölçülen malzemeler içerisinde porland çimento türü de bulunmaktadır. Cihazın yapmış olduğu testlerdeki doğruluk alanı %100 olduğu gibi sapma yaşanması söz konusu değildir.

Yapılan araştırmada tanecik kalınlığı ile birlikte inceliği oluşturan genel performans ve dayanıklılık da ölçülmüş olur. Cihazda ölçümler yapılırken kullanılan teknik blain tekniğidir.

Partiküllerin tanecik büyüklüğü harcın hava geçirgenliği hakkında bilgi verirken kapsamlı ve sıklık testlerden geçirilmiş olması sayesinde sağlamlık ve standartlara uygunluk onaylanır.

Blaine cihazı ile birlikte ölçüm adımlarında genel standarda uygunluk açısından bilgi veren aksam ürünü kullanılır. Ölçüm yapılacak maddenin alınmasını sağlayan lastik puar kullanılırken ayrıca plastik huni ve filtre kağıdı da uygun ölçüm aşamasında gereklidir.

Doğru ölçüm yapabilmek için her türlü testten geçirilmiş ve onay almış cihazların ve aksamların kullanılmasına önem verilmeli.

Zemin Test Cihazları

Test Otomasyon Sistemleri