agrega-ureten-firmalar

Agrega üreten firmalar, standart agregaları piyasadan doğruca temin edemediklerinden, alt birimler kurarak doğrudan agrega üretmektedirler.

Agrega Nedir?

Agrega, agregalardan oluşan sert bir malzemedir. Agrega nasıl üretilir sorusunun cevabı ise agreganın doğal ya da yapay olmasına bağlı değişmektedir. Doğal agregalar kum ocaklarından, akarsulardan veya kıyıdan elde edilirken yapay agregalar ise kum, çimento, çakıl taşı ve yapay dolgu malzemelerinden üretilir. 

Agreganın Özellikleri Nelerdir? 

agreganin-ozellikleri-nelerdir

Farklı agregaların özellikleri, agrega boyutu, agrega şekli ve agregaların farklı özelliklerine bağlıdır. Agregaların bazı özellikleri aşağıda gibidir; 

  • Mukavemet: Bir agreganın güvenli kalabileceği ve yükü aktarabileceği yük değeridir. 
  • Sertlik: Agreganın darbe yüküne karşı taşıma kapasitesidir. 

Agrega özellikleri arasında yangın direnci, şekil, donma direnci, yüzey dokusu, su emme, sertlik, gözeneklilik gibi durumlar yer almaktadır. Agregaların özellikleri agregaların boyutlarına göre farklılık gösterir. Bu özellikler agregaların gücünü kontrol eder. 

Agreganın Kullanım Alanları Nelerdir?

Agregasının çeşitli yapıların yapımında birçok kullanımı vardır. Binalar, demiryolu köprüleri, barajlar ve diğer beton yapılar agrega malzemesinden inşa edilir. Betonda agreganın önemi, beton yapıların diğer bileşenler ile bağlanmasını kolaylaştırmasıdır. Agrega beton yapıların mukavemetini ve ezilme dayanıklılığını artırır. Bu, agreganın kompaktlığını arttırır. Beton yapılarda kullanılması betondaki kullanılacak olan çimento miktarını azaltır. İstenilen dayanıklılık ve kompaktlığa bağlı olarak beton karışımında farklı boyutlarda agregalar tercih edilmektedir. 

 Agregaların Sınıflandırılması Nasıldır?

Agrega sınıflandırılması, agreganın cinsine, boyutlarına ve diğer özelliklerine göre değişmektedir. Bu 

  • Yapısına göre: Yapay ve doğal agrega
  • Boyuta göre: Agregalar iri, ince ve toplam agrega olarak sınıflandırılır. 
  • Şekillerine göre: Yuvarlak, köşeli, düzensiz agrega olarak sınıflandırılır.
  • 0,75 mm elekte kalan agrega iri agrega olarak tanımlanır. 
  • 0,75 mm elekten geçen agrega, ince agrega olarak tanımlanır. 
  • Farklı fraksiyonlarda, ince ve kaba boyutlarda doğal olarak oluşan agregalara hepsi bir arada agregalar denir. 

Agrega Testleri Nelerdir?

agrega-testleri-nelerdir

Agrega üreten firmalar, agreganın özelliklerini belirlemek için çeşitli testlere tabi tutulur. Agregalar için yapılan testlerden bazıları aşağıdaki gibidir;

  • Ezilme Testi: Bu test, agreganın ezilme mukavemetini belirlemek için yapılır. Bir agreganın ezilme değeri, agreganın ezilme direncini gösterir. Bir agreganın ezilme değeri 35 veya daha fazla ise zayıf agrega olarak kabul edilir. 
  • Aşınma testi: İri agreganın aşınmaya karşı direncini belirlemek için açısal kayıp testi yapılır. Bağıl sürtünme nedeniyle agrega aşınmasının yüzdesini belirler. Aynı zamanda agregaların sertliğini de gösterir. 
  • Darbe testi: Bir agreganın ömrü boyunca bir yüke maruz kalacağı varsayılır, bu nedenle agreganın darbe dayanımının elde edilmesi önemlidir. Agregaya uygulanan darbe yüküne karşı agreganın mukavemetini ölçer. Bu, agreganın gücünü gösterir. 
  • Mukavemet testi: Bu test, agreganın dayanıklılığını gösterir. Aynı zamanda agreganın olumsuz hava koşullarına karşı direncini de test eder. 
  • Şekil testi: Bu test, agreganın şeklini belirlemek için yapılır. Uzama indeksi ve yassılık indeksi, agregaların şeklini belirlemede en önemli parametrelerdir.

Agrega Üreten Firmalar Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Agreganın Avantajları Nelerdir?

Agrega su, kum ve çimentonun karıştırılmasıyla oluşan sert bir yapıdır. Beton yapıların ve diğer yapıların inşasında sertlik ve dayanıklılık için kullanılabilir. Agrega kullanılarak yapı tasarlamanın birçok avantajı vardır. Agrega üreten firmalar ve üretilen agrega ile yapıların farklı özelliklerine dayanan bazı avantajlar aşağıdaki gibidir; 

  • Agregalar betonun mukavemetini arttırır
  • Beton yapılarda agrega kullanımı yapıların yoğunluğunu arttırır
  • Agrega kullanımı beton karışımındaki çimento miktarını azaltır
  • Beton karışımındaki su ihtiyacını da azaltır
  • Kuru karışımda beton çekmesini azaltır
  • Betondaki boşlukları azaltır

Agrega Üretimi Ankara

Agrega üreten firmalar için Agrega Üreticiler Birliği olması agrega üretimi ve kullanımında standardın sağlanması ve piyasada baş gösteren sorunların çözülmesi ve deneyimli üreticiler ile bir araya gelinmesi sektörün geleceği açısından önem arz etmektedir. Hazır beton gibi agregaların üretiminde standartlara uygunluk ve kalite amaçlanmaktadır. Böylece sadece betonun kendisinin değil, beton karışımına giren çimentonun yanı sıra diğer malzemelerin agrega ve diğer malzemelerinde kalite sürecini kontrol etmek ve belgelemektir. Standartları karşılayan malzemeleri ve ürünleri kullanmayı birinci öncelik edinen Etkin Test firması projeniz için gerekli testleri karşılayacak ekipmana sahiptir. Agrega satın al hizmetleri için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Beton Numune Kırma Makinesi

Sondaj Makinalarının Bölümleri