Genleşme-Ve-Büzülme-Nedir-

Sürtünme ve aşındırma testi maddenin farklı maddelerle aşırı reaksiyona veya az temas durumlarına göre farklı koşullarda direnç ölçümü yapılmasıdır. Deney parçasının katı veya yarı katı olma durumlarına test aşamaları değişkenlik gösterir. Hangi durumlarda aşındırma yapılır, öğrenebilirsiniz.

Aşındırma testi nasıl yapılır; aşındırma testleri, yapı malzemeleri, inşaat malzemeleri, tekstil ürünleri üzerinde yapılır. Maddenin maruz kalacağı karşıt madde ile temasının yoğun, orta ve seyrek olma durumlarına göre zaman, mesafe ve sertlik derecesine göre tepkime analiz edilmektedir.

Aşındırma Testleri Hangi Maddelerde Yapılır?

Aşınma testi genellikle katı ve yarı katı maddelerde yapılmaktadır. İnsanların kullanım alanında olan maddeler özellikle farklı materyallerle aşırı temas ettiğinde hangi tepkimeleri verdiği gözlemlenir. Dayanıklılık testlerini de kapsayan aşındırma testi, özellikle madde üzerinde farklı maddelerin sürtünme sürekliliği baz alınarak yapılır.

  • Zemin aşındırma testleri;
  • İnşaat aşındırma testleri;
  • Sarfiyat aşındırma testleri;
  • Taş, kaya, beton aşındırma testleri;
  • Kumaş, tekstil ürünü aşındırma testleri;
  • Plastik, yarı plastik ve metalik aşındırma testleri;

Madde yapısı ve maddenin karşıt madde ile olan ilişkisi baz alınarak yapılır. Bu durum sadece sert bir maddenin sert bir maddeyle etkileşime geçmesi durumunu kapsamaz. Sıvı ile olan temasları da kapsar. Örneğin bir inşaat malzemesinin suya maruz kalma durumu, hızı ve süresi üzerinden aşınma durumu gözlemlenerek, deney ve test aşamasından sonra raporlanır.

Aşındırma Testleri Aşamaları Nelerdir?

Aşındırma durumunun gözlemlenebilmesi için maddenin direkt olarak üretilmiş yapısı gözlemlenir. Bileşenlerinden ayrı tutularak, maddenin test metodu ayarlanır. Örneğin bir asfaltın sürekli olarak tekerlek ile temas etmesi durumunun son evreye kadar test edilmesidir. Bu aşamalarda süre, adet ve hava şartları da dahil olmak üzere bütün durumlar analiz edilerek süreç başlar.

Aşırı temas durumu, orta temas durumu ve seyrek temas durumlarına göre aşınan maddenin dayanıklılık, biçim ve yapı değişimiyle birlikte kullanım alanındaki süresine kadar bütün durumlar gözlemlenebilmektedir. Aşındırma testleri inşaat, yapı malzemeleri, zemin ve kumaş malzemeler üzerinde en çok ihtiyaç duyulan test aşamalarını içermektedir. Maddenin yapısı ve dayanıklılığı da gözlemlenir.

Martindale Aşındırma Testi Nedir?

Martindale aşındırma testi, adını da aldığı martindale cihazıyla yapılmaktadır. Her cins tekstil ürünü için kullanılan bu metotta maddenin aşınma ve aynı zamanda boncuklanma direnci analiz edilecektir.

  • Aşındırma için kumaş ile düzenli aralıklarla sürtünme gerçekleşir.
  • Sürtünme aşamalarına göre numuneler alınır.
  • Her aşamaya göre test analizleri numaralandırılır.
  • Devamlı sürtünme durumunda tekstil malzemesinin son durumu analiz edilir.
  • Rapor ile sonuç belirtilerek süreç tamamlanır.

Aşındırma testi için kullanılan martindale cihazı, 31 ve üzeri kumaş üzerinde deneme yapılabilen malzemelerin en iyi şekilde sonuçlanmasını sağlayabilmektedir. Değişen yönler, aşırı ve seyrek temas aynı zamanda düşük ve yüksek basınç durumlarına göre birçok yönden analiz edilebilir.

Abrasyon Testi Nedir, Ne İçin Yapılır?

Abrasyon testi de tekstil ürünleri için uygulanan aşındırma testi olarak bilinir. Özellikle ip, iplik, lif ve kumaş yapılarına göre sürtünme ve dayanıklılık özellikleri ölçülecektir. Abrasyon testlerinde, kumaş kalitesini sağlayacak iplik ve ip ürünlerinin malzeme özellikleri keşfedilerek analizler sonucunda, yıpranma payı, kopma ve kullanım alanına göre temas ettiği maddeyle olan yapısı gözlemlenir.

Maddenin yapısına ve özelliklerine bakılarak uygulanan test aşamalarındandır. Kumaş çekme testi, ip çekme ve ip aşındırma testlerini de içerebilir.

Aşındırma Testi Sonucu Ve Rapor

Aşındırma testlerinde sonuç her bir durum, sürtünme hızı, temas durumu, aşırı basınç, seyrek basınç özelliklerine göre analiz edilir. Yapılan test aşamalarının her biri süreç üzerinden takip edilerek, malzemenin özellikleri ile ilgili bilgi edinilmesi sağlanacaktır.

Martindale ve Abrasyon testleri, yapı malzemesi testleri, inşaat malzemesi testleri ile bir çok katı ve yarı katı malzemeler üzerinden test aşamaları analiz edilmektedir.

Etkin Aşındırma Testi Ve Cihazları

Etkin aşındırma testi için kullanılan cihazlarda, dijital ve manuel laboratuvar malzemelerini kullanıcılarla buluşturur. Malzemenin yapısı, dayanıklılık ve yıpranma özelliklerine göre bütün aşamalar için test cihazları en kaliteli markalarla sunularak, kullanım için hazır vaziyette sunulmuştur.

Genleşme Ve Büzülme Nedir?